Blog

a teljesség egy, ezért együttműködünk

Felnőttség

2021.05.19

Mitől felnőtt a felnőtt és mikortól válik azzá? Ha felnőttként kezelnek minket... vagy inkább helyesebben: felnőttként tudunk viselkedni és alapot tudunk adni, hogy felnőttként viszonyuljanak hozzánk? Mi jellemzi a felnőtt viselkedést? Ki mondja meg, hogy felnőttünk?

A hatalom egy személynek, a hatalmaskodónak a belső harca, ezért egyszerűen kifele nem tud jó lenni. A hatalom jelenléte értelmetlen társadalmi és szervezeti szinten. A hatalom igazságát az időtlensége bizonyítaná, ilyen viszont nincs. Önző emberből keletkezik a vágy, amely környezetére kivetítve elhatalmasodik. Ez az, ami láthatóvá válik.

Karrierfüzet

2021.04.21

Eltelt egy negyedév. Érdemes áttekinteni az ebben az időszakban végzett tevékenységeinkre. Az önreflexió segíti a tisztánlátást, tükröt tart céljaink és az eredményeink viszonyáról.

Elérted már azt a szintet a karrieredben, amit akartál? Esetleg tovább is akarsz haladni vagy még többre akarod vinni? A karrierre gondolva könnyen bele lehet esni a "sose elég" és a versengés csapdájába. Van ennél időtállóbb, egészségesebb és békésebb változat.

"Hogy mi az apátia? Nem tudom, és nem is érdekel." tartja a régi szólás. Mégis mi okozza az érdektelenséget és legfőképp hogyan kerülhető el, vagy hogyan lehet belőle kijönni?

Az ipari forradalmat leginkább jelképező tárgya a gőzgép, amely szó szerint energiát adott a munkavégző társadalomnak és elindította a változást a tömegtermelés és valami más felé a világot, mint addig volt. Megváltozott a munka jellege, a szervezettsége, az üteme, a körülményei és még rengeteg más is, amelynek hatásait jelenleg is megéljük. Talán...

Mi a gond a teljesítménnyel? Miért hátrányos a teljesítménynek túlzott szerepet adni? Egyszerűen megkeseríti az életet, könnyen mások játékszerévé válhat és nem is hatékony. Csak álca. Lássunk tisztán!

A kommunikáció elméletében lévő ábra már általánosan ismert, hogy van adó meg vevő és közöttük egy kommunikációs kapcsolat van. Mégis mitől működik egy jó kapcsolat és hogyan lesz jó a kommunikáció? Nézzünk bele a dobozba és a dobozok közötti út rejtelmébe.

Életünk során folyamatosak az iránymutatások, mint például "Tanulj, hogy legyen belőled valaki!", "Akinek van saját háza, családja, az már valaki." vagy "Ha vezető vagy, akkor már vagy valaki.", és van, amikor csak egyszerűen "Valaki vigye már le a szemetet...". :)

Zajos világban élünk? Te milyennek éled meg a mindennapokat? Meglátod a problémákat, vagy már csak akkor, amikor elönt a düh, vagy amikor belekerültél valamilyen negatív érzelmi spirálba? Van megoldás. Figyelj a zajra és a zavartságra!


A Blogról röviden

Életünket, pályafutásunkat a teljes egészben érdemes nézni, hogy egészséges önképet kapjunk magunkról. A téma így egy szóval is leírható: teljesség. Ezt vizsgálni, értelmezni, megélni több több oldalról is lehetséges, de a részek összessége mást hoz, mintha egyben látnánk az egészet.

A rövidebb-hosszabb bejegyzéseim azt a célt szolgálják, hogy rávilágítsanak, ráébresszenek, motiváljanak az egész életünk és létünk struktúrájára és annak teljes rendszerére. 

A blogommal egy bizonyos nézőpontot láttatok a tanulmányaim, a tapasztalataim és értékrendem által. Természetesen több milliárd más nézőpont is van, és ezért lehet még egy új kezdet is az együttműködésre...

... kölcsönhatásban. 

Kovács Balázs